Wieprzowina z kurkami i makaronem




Makaron z wieprzowiną i kurkami

– potrawka na sposób niemiecki

Niewątpliwie największą popularnością wśród mięs w Niemczech cieszy się wieprzowina. Niemcy mają na wieprzowinę mnóstwo przepisów, każdy kawałek wieprzowiny znajdzie w kuchni niemieckiej swoje miejsce. Ów mięso chętnie się piecze, gotuje, marynuje, pekluje i wędzi. Niemcy słyną z szynek i kiełbas. Za najbardziej szlachetną część wieprza uznawana jest szynka. Szynka ze Schwarzwaldu cieszy się ogromną popularnością także w Polsce. Wursty, takie jak m.in. biała kiełbasa weißwurst, czy frakfurterki zdobyły sławę w najdalszych zakątkach świata. To właśnie z Niemiec pochodzą nasławniejsze kanapki współczesnego świata – hamburgery. Jednak to nie na tym kończy się mięsna kultura Niemiec. Bawaria słynie z golonki, Nadrenia z wieprzowego żołądka faszerowanego kawałkami wieprzowego mięsa. Niezaprzeczalnie Niemcy znają się na rzeczy, przeglądając przepisy ichniejszej kuchni trafiłam na przepis na makaron z wieprzowiną, kurkami i pieczarkami. Danie przygotowuje się szybko i jest obłędnie dobre. Idealne na rodzinny jesienny posiłek, kiedy na dworze panuje już chłód. Szczerze zachęcam do przygotowania. 

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g schabu na kotlety, pokrojonego w paski
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 250 g kurek
  • 200 g pieczarek
  • 250 ml mięsnego wywaru
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • 400 g makaronu typu wstążki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
  1. Usmaż kawałki mięsa na maśle. Dodaj cebulę oraz dobrze oczyczone grzyby. Smaż do zeszklenia cebuli. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Do patelni z mięsem dodaj wlej wywar mięsny  oraz śmietanę. Gotuj do momentu zagęstnienia sosu. Dopraw musztardą, cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
  3. Ugotowany makaron al dente dodaj do mięsa z grzybami. Dokładnie wymieszaj. Rozłóż danie na talerze i podawaj oprószone posiekaną natką pietruszki. 
Przepis zaczerpnięty – zmodyfikowany z “Podróże kulinarne. Kuchnia Niemiecka. Tradycyjne smaki i potrawy” Rzeczpospolita
Smacznego!