To koniec? Komisarz? Mamy stanowisko RIO!

W nadchodzącym tygodniu RIO ma decydować czy przyjąć uchwalony niedawno program naprawczy. Może to być decyzja o przyszłości Łapanowa. Jakie jest stanowisko izby?

Koniec? Komisarz? Jeśli RIO odrzuci przedstawiony przez Łapanów program, rozwiązanie takie staje się jeszcze bardziej prawdopodobne.

Jak Regionalna Izba Obrachunkowa odnosi się do uchwalonego niedawno planu naprawczego? Mamy stanowisko w tej sprawie.

Już po uchwaleniu planu zapytaliśmy izbę:

• jakie jest stanowisko RIO w sprawie uchwały Gminy Łapanów z dnia 29 kwietnia br. w sprawie przyjęcia programu postępowania naprawczego Gminy Łapanów na lata 2020 – 2022?
  • jakie będą dalsze kroki ze strony RIO?
  • czy z RIO konsultowana była propozycja dalszego zadłużenia Gminy Łapanów na kwotę 1,2 mln zł?
  • jak RIO odnosi się do tej propozycji?

Przedłożony przez Gminę Łapanów program postępowania naprawczego jest analizowany – czytamy w odpowiedzi.

Decydujący będzie 24 maja. To wtedy RIO ma podjąć decyzję, co z planem? Przyjmie czy odrzuci? Bo jeśli odrzuci – otwiera to drogę do powołania w gminie zarządu komisarycznego, a więc odwołania nie tylko wójta, ale i rady.

Jaka jest odpowiedź na pytanie jak RIO odnosi się do propozycji dalszego zadłużania gminy (zapis taki jest w programie naprawczym)? Jakie będą dalsze kroki ze strony RIO?

Izba nie odpowiada wprost. Wskazuje natomiast, co zrobiła z poprzednimi uchwałami, które zakładały kredyty. Unieważniła je!

I fragment odpowiedzi RIO, który stawia chyba „kropkę nad i”

Do dnia sporządzenia pisma do RIO nie wpłynął wniosek o wydanie opinii o możliwości spłaty zobowiązania…

Komisarz?

Oto pismo RIO:

Jak oceniasz wpis?

Kliknij!

Ocena: / 5. Głosy:

3 Comments

1. Nawet jeśli decyzja będzie pozytywna ten plan nie gwarantuje niczego oprócz stagnacji. Radni wyrzucili z planu najważniejsze oszczędności proponowane przez Wójta i firmę zewnętrzną tj. reformę oświaty, przekształcenie GZK i zmianę obwodów, ale taki mają plan żeby ten Wójt nic nie zrobił, żeby nie był lepszy od Roja, żeby potem szybko przejąć władzę.

• Nie, nie mam jeszcze informacji, choć sam jestem bardzo ciekaw. Jak rozumiem decyzja już zapadła (tak przynajmniej zapowiadano), ale informacja nie jest jeszcze publiczna.