Skażenie wodociągu. Co Was tym razem truje?

Pixabay.com

Truje Was dokładnie ta sama bakteria, co dwa lata temu. To Clostridium perfringens, czyli laseczka zgorzeli gazowej, czyli po prostu gangrena!

Bakteria Clostridium perfringens, która ponownie zaatakowała wodociąg w Chrostowej powoduje martwicę mięśni lub tkanki łącznej z wytworzeniem gazu. Nieleczona prowadzi do śmierci spowodowanej toksemią i szokiem.

Pierwszym objawem zgorzeli gazowej jest silny ból w okolicy rany, następnie pojawia się obrzęk, z rany sączy się krwistobrunatna wydzielina, w tkankach otaczających wyczuwa się pęcherzyki gazu. Obwodowa część kończyny jest chłodna, bez wyczuwalnego tętna. Z objawami miejscowymi pojawiają się jednocześnie ogólne objawy toksyczne, takie jak gorączka, ogólne osłabienie, zażółcenie powłok skórnych, czasem objawy nieżytu żołądkowo-jelitowego.

Zgorzel gazową wywołują beztlenowe laseczki zgorzeli gazowej, które działają chorobotwórczo za pośrednictwem wielu toksyn. Laseczki te są szeroko rozpowszechnione w środowisku naturalnym (ziemia, woda, przewód pokarmowy większości zwierząt).

Zgorzel gazowa rozwija się najczęściej w przypadku rozległych zranień, gdzie dochodzi do znacznego zniszczenia i niedokrwienia tkanek. Toksyny niszczą tkanki oraz powodują fermentację, w wyniku której wytwarza się gaz gnilny, gromadzący się pod skórą.

W przypadku zgorzeli gazowej terapia zakażeń jest zawsze intensywna i przeprowadza się ją wyłącznie w szpitalu.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bochni (…) stwierdził, że woda nie spełnia wymagań Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (…)  z uwagi na przekroczenie dopuszczalnej wartości parametru Clostridium perfringens… – to komunikat Sanepidu.

Na szczęście tym razem sytuacja nie jest tak poważna jak dwa lata temu, gdy Sanepid nakazał natychmiastowe unieruchomienie wodociągu ze względu na ochronę zdrowia mieszkańców.

Owszem, ponownie stwierdził skażenie wody, ale warunkowo dopuścił ją do spożycia.

Bezwględnym warunkiem bezpieczeństwa jest jej gotowanie!

Woda z kranu nie może być spożywana, ani używana do spożywania posiłków, używana w procesie produkcyjnym żywności, mycia owoców, warzyw i naczyń kuchennych, wykorzystywana do kąpieli, mycia zębów, przemywania otwartych ran BEZ PRZEGOTOWANIA!

A oto Wasze komentarze na temat skażenia:




24 Comments

  1. jestem ciekawy czy ubojnia będzie jutro pracować skoro woda nadaje się tylko po przegotowaniu tak że proszę panie redaktorze o informację

  2. Żenada i tyle szukanie winy za to wszystko nikt za to nieodpowiedział ostatnio i nie odpowie tym razem bo zwyczajnie gmina na to w gdzieś ciekawy jestem z kad ubojnie okoliczne maja wodę hehe nam się kompac nie wolno w tym syfie a tam jakoś problemu nie ma jaka mamy oczyszczalnie ludzie truli nas i beda truli jeszcze płacimy zato

  3. a ja chcialbym sie dowiedziec kiedy byla wczesniejsza kontrola sanepidu, co jaki czas badana jest woda w Lapanowie i gdzie mozna zdobyc ich podglad? pozdrawiam

  4. A ja prosilbym o informacje kiedy byla wczesniejsza kontrola wody, jak czesto kontrolowana jest woda w Lapanowie i gdzie mozna zdobyc informache o wynikach kazdej z kontrol? pozdrawiam

  5. Jak rozwiązać problem ? Proste- najpierw bombardować mandatami tych którzy wlewaja ścieki, czy gnojówke do rzeki czy nawet fosy. Każdy doskonale wie który sąsiad robi to od lat. A jak taki jeden z drugim się nie nauczy że istnieje coś więcej niż własne podwórko, dowalić potężne kary pieniężne bez możliwości odwołania się, oraz zmusić do zamontowania własnych oczyszczalni przy domowych.
    Kopać własne studnie artezyjskie.
    Naciskać na zarząd gminy aby wybudowali oczyszczalnie ścieków, oraz punkt uzdatniania wody w każdej wsi.

  6. Prosiłbym o informację co się zmieniło w biologii przez 2 lata że bakteria, której nie dało się unicestwic poprzez gotowanie nagle przestała być na gotowanie odporna? Mogę synkowi zrobić herbaty z wodociągowej wody? Mogę go wykąpać w przegotowanej wodzie? Jeśli tak to czemu 2 lata temu nie mogłem?

      • Może tak a może nie. Dziwię się że Pan Redaktor nie drąży tematów:
        – dlaczego zalecenia sanepidu różnią się w aktualnym przypadku oraz tym sprzed 2 lat
        – czy na pewno mieszkańcy gminy są bezpieczni stosując się do opublikowanych zaleceń
        – dlaczego komunikat o skażeniu nie został mieszkańcom przekazany „poza internetem”
        – dlaczego nie ma zorganizowanego punktu dostarczającego wody zdatnej do spożycia

        Pamiętam sprzed 2 lat, że temat był drążony bardzo intensywnie i wnikliwie, i chwała za to temu portalowi, a w aktualnych dniach został właśnie przykryty aferą z budżetem. Aferą, która oczywiście jest bardzo istotna i kluczowa dla przyszłości gminy ale dla jej teraźniejszości ważniejsza jest zdatna do spożycia woda. Ja mogę ryzykować ale zdrowia dziecka już nie zaryzykuję.

        • Nie będziesz zapewne zadowolony z tej odpowiedzi, ale mam zaufanie do instyrucji państwa.
          17 stycznia 2017 r. Sanepid ogłosił: Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bochni w dniu 17.01.2017r. wydał decyzję stwierdzającą brak przydatności wody do spożycia przez ludzi z ujęcia Chrostowa, nakazując jednocześnie:
          1. Unieruchomienie ujęcia wody Chrostowa do czasu poprawy jej jakości i uzyskania wyników zgodnych z obowiązującymi normami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
          2. Bezzwłocznie poinformować ludność korzystającą z wody z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia o braku przydatności wody do spożycia przez ludzi z ujęcia Chrostowa
          3. Do czasu wykonania działań naprawczych zapewnić odbiorcom wodę przydatną do spożycia oraz powiadomić o punktach jej poboru.
          Tym razem nic takiego nie napisał. Informacja brzmi wyraźnie:
          Woda z kranu nie może być spożywana, ani używana do spożywania posiłków, używana w procesie produkcyjnym żywności, mycia owoców, warzyw i naczyń kuchennych, wykorzystywana do kąpieli, mycia zębów, przemywania otwartych ran BEZ PRZEGOTOWANIA!

          • ja rozumiem, co sanepid zalecił, przeczytałem ze zrozumieniem ten komunikat. Ale przeczytałem go dzisiaj, na tym portalu, na którym nie goszczę każdego dnia. a sąsiedzi „nieinternetowi” zaskoczeni gdy im tą informację przekazałem.
            Mam przeczucie, szukając analogii do sytuacji sprzed 2 lat, że „za Roja” byłby ostry dym. A tym razem afera budżetowa dziś nagłośniona. Czyżby Pan Redaktor się politycznie wyrobił i subiektywnie nadaje sprawom wagi?

            Swoją drogą zazdroszczę wiary w instytucje państwowe, mam nadzieję dożyć dni gdy będę miał podstawy do takiej wiary.

            Mam również nadzieję, że spożywanie tej wody przez kilka dni nie wpłynie negatywnie na zdrowie rodziny. Czekam również niecierpliwie aż jakaś osoba wyrobiona w kwestiach prawnych zaskarży któregoś dnia władze/instytucje/nie wiem kogo jeszcze za taki obrót spraw. Przyczyny skażenia to jedna sprawa ale zachowanie włodarzy po jego wykryciu to jest jakieś średniowiecze, nie jesteśmy już chłopami pańszczyźnianymi aby nas tak zlewano.

            Z szacunkiem,
            M.

  7. Bakteria o której mowa nie daje się niszczyć gotowaniem. Jedynie chlorowana woda może ja zniszczyć.To po pierwsze
    Po drugie jeśli mówi autor o zgorzeli rany to głupoty pisze w kontekście skażenia wody.
    Bakteria spożyta z wodą może powodować dolegliwości i zaburzenia pracy układu pokarmowego, co ma rana do tego nie wiem.

  8. Clostridium perfringens – jest głównym czynnikiem etiologicznym choroby zwanej zgorzelą gazową (łac. gangraena gaseosa). Jest to martwica mięśni lub tkanki łącznej z wytworzeniem gazu. Nieleczona prowadzi do śmierci spowodowanej toksemią i wstrząsem.

  9. …szanowne „wolne” media…kogo tym razem ukrzyzujece ? a może nie ma tym razem interesu politycznego?

  10. Nieładnie, oj nieładnie.”Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bochni po zapoznaniu się z wynikami badania próbek wody pobranych w ramach kontroli wewnętrznej w dniu 29 stycznia 2019r. …”
    To od wtorku nie można nas było poinformować? No a ile wcześniej już piliśmy skażoną wodę? A tak przy okazji, to jak długo będziemy dopłacać do ścieków dla tych, którzy mają kanalizację?

  11. A jak chcesz z gnojowicy zrobić wodę ? Był pomysł podłączyć się do Dobczyc to go zbombardowali. Stardomka to gnojowica, spływa wszystko z pól uprawnych do rzeki.

  12. Ciekawe, dlaczego 2 lata temu przy skażenia wody ta sama bakteria była ona całkowicie niezdatna do spożycia, a teraz jest po przegotowaniu? Rzeczywiście wypada tylko nie zapłacić rachunku za wodę.

  13. To niedopuszczalne żeby sytuacja się powtórzyła. Panie wójcie trzeba się wreszcie zainteresować tym państwem w państwie.

Komentowanie jest wyłączone.