Serbska sałatka z tunczykiem




Serbska sałatka z tuńczykiem

– jajkiem i oliwkami

Mimo, że warzywa są tłem dla kuchni serbskiej, jest to bardzo solidne i szerokie tło. Niegdyś tradycyjna kuchnia serbska opierała się głównie na produktach warzywnych. Mimo, że to papryka, kukurydza i fasola stanowią podstawowe warzywa w serbskim jadłosposie to wachlarz spożywanych warzyw jest ogromy. Żyzne gleby i odpowiednia ilość słońca stanowią idealne środowisko pod uprawę wszlekich warzyw psiankowatych jak równie popularne pomidory, czy bakłażany. Serbia zakochana co prawda jest w kiszonkach, ale warzywa duszone i surowe są także chętnie jadane. W otaczających warunkach pogodowych, słonecznych, chwilami parnych świeże sałatki są pożądanym daniem na naszych stołach. Serbska sałatka z tuńczykiem, fasolką i oliwkami świetnie się do tego nadaje – jest sycąca, a jednocześnie nie pozostawi uczucia ciężkości na żołądku. W sam raz na lekki obiad, czy kolację. Zachęcam do przygotowania. 

Składniki dla 2 osób:

  • 4 garście miksu sałat
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 2 jajka, ugotowano na twardo
  • 150 g zielonej mrożonej fasolki
  • 1 biała cebula, pokrojona w talarki
  • 1/4 ogórka surowego
  • 2 pomidory
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy 
  • 10 czarnych oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta ziół prowansalskich
Przygotowanie:
  1. Umytą i osuszoną sałatę drobno pokrój. Fasolkę gotuj w osolonej wodzie przez 8-10 minut. Odcedź fasolkę i polej ją 1 łyżką oliwy, dopraw solą i pieprzem.
  2. Pokrój jajka na ćwiartki. Ogórka obierz, przekrój wzdłuż na pół, następnie usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Powtórz czynność z pomidorem.
  3. Odsącz tuńczyka z puszki i rozdrobnij. Wymieszaj liście sałaty z pokrojonym ogórkiem, pomidorem, fasolką, plasterkami cebuli, oliwkami i tuńczykiem. Całość skrop pozostałą oliwą, sokiem z cytryną i oprósz ziołami prowansalskimi. 
Przepis zaczerpnięty – zmodyfikowany z „Podróże kulinarne. Kuchnia Serbska. Tradycyjne smaki i potrawy” Rzeczpospolita

Smacznego!