Mazurek z bakaliami

Mazurek z bakaliami

– polski klasyk na wielkanocnym stole

Mazurek jak sama nazwa wskazuje, jest tradycyjnym ciastem kuchni polskiej. Te słodkie i z reguły niskie ciasta wypieka się w okresie Wielkanocy. Przyjęte jest, że mazurek powinien sięgać do maksymalnie czterech centymetrow wysokości. Co do kształtu ciasta – nie ma szczegółowych wytycznych. Najczęściej spotykane to te w kształcie kwadratu, czy prostokątu, jednakże często spotykanymi są również okrągle, czy w kształcie rombu. Mazurki sprządza sie z różnego rodzaju ciast, często złożone są z dwóch różnych rodzajów ciast. Powszechnie powstają z płatów kruchego ciasta, ale także z biszkoptowych, czy orzechowych. Niegdyś mazurki wytwarzane były z ciasta makaronikowego, czy z marcepanu. Wierzch lub nadzienie mazurka stanowi słodka masa – tak jak w przypadku mazurka orzechowego – tradycyjnego dla województwa kujasko-pomorskiego będzie to masa orzechowa. Często stosuje się też masę kajmakowa, migdałową, pomarańczową, a także dżem, czy też marmoladę. Wieorzch mazurka wykończony jest polewą lub galaretką i zdobi się go suszonymi owocami, bakaliami  oraz orzechami. Dekoracje zawierają najczęściej motywy typowe dla Wielkanocy tj. napis Allelluja, czy rysunki stworzone z bakalii na wzór gałązki z baziami, baranka,  zajączka, czy wielkanocnego kurczaczka. Mazurki bywają niewątpliwie dziełami sztuki, tak bardzo, że często pełnią funkcję ozdobną. Dzisiaj przygotowałam mazurek ekspresowy, a który swoim wyglądem można serwować nie tylko w okresie świątecznym. Można oczywiście samodzielnie przygotować samodzielnie spód ciasta i masę kajmakową. Jednakże ten wyczyn pozostaje jeszcze przede mną. Poniższy przepis jest idealny dla leniwych i oszczędnych czasowo. Zachęcam do przygotowania.

Składniki:

  • 2 płaty kruchego ciasta
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • do dekoracji: bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki midałowe
Przygotowanie:
  1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyłóż jeden płat ciasta, a z pozostałego płatu ciasta utwórz warkocze oraz inne zdobienia np. liście, czy kwiaty. Otocz warkoczem brzegi ciasta i przybierz pozostałym dekoracjami. 
  2. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor.
  3. Rozprowadź masę kajmakową na wierzchu ciasta, na masie rozłóż różnego rodzaje orzech, pokrojone daktyle, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki oraz płatki migdałów. 
Smacznego!