Łapanowskie naleśniki

Uwielbiają je nie tylko dzieci. Dorośli też. Moga byc na słodko, mogą być na słono. A robimy je tak…

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody (może być gazowana)
  • 2 jajka
  • 2 szkalnki mąki
  • sól i cukier – po szczypcie
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Miksujemy, albo mocno rozbijamy trzepaczką. Aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kiedy się mocno rozgrzeje, nalewamy chochelką cienką warstwę. Po podsmażeniu przewracamy na drugą stronę. Po usmażeniu naleśników nakładamy na nie farsz (ser na słodko, dżem lub inne rzeczy). Zwijamy w rulon lub składamy w kopertę.

fot. pixabay na CC