Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego. Od kuchni w Wiśniczu




Dacie wiarę? Zupy praktycznie nie występowały. Chętniej jadano ślimaki niż wieprzowinę…

Dziedzictwo od kuchni. W Wiśniczu szykuje się niezła impreza. 20 i 21 maja. Warto zapisać do kalendarza.

Małopolski Instytut Kultury zaprasza na zamek w Wiśniczu na XIX Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego. To będzie niezwykła impreza.

Współczesny rynek gastronomiczny obfituje w różnorodną fachową literaturę kulinarną – od książek, przez periodyki, aż po blogi. Z radia czy telewizji możemy czerpać niezliczone pomysły, jak atrakcyjnie konsumować wszystko to, co oferuje nam współczesna kuchnia. Każdy, kto interesuje się kulinariami, ma dziś właściwie nieograniczony dostęp do oryginalnych przepisów i cennych porad. A gotowanie to przecież dla wielu z nas to nie tylko codzienny obowiązek, lecz również prawdziwa pasja, a nawet sposób na życie. A skąd czerpano wiedzę o gotowaniu w odległej przeszłości?

Kulinarny bestsellerCompendium ferculorum

Podczas tegorocznej edycji Małopolskich Dni Dziedzictwa Kulturowego poszukamy korzeni polskiej literatury kulinarnej. W tym celu udamy się do Nowego Wiśnicza, malowniczego miasteczka położonego niedaleko Bochni, nad którym góruje wspaniały zamek. Tak się bowiem złożyło, że historia jednego z najokazalszych zabytków wczesnobarokowej architektury obronnej w Polsce, splotła się z historią powstania pierwszej książki kucharskiej – doskonałego źródła wiedzy o dawnych czasach, ludziach i modach kulinarnych.

Compendium ferculorum – wydany w 1682 roku zbiór przepisów autorstwa Stanisława Czernieckiego – uważane jest powszechnie za pierwszą książkę kucharską w języku polskim, która przez długie lata pozostawała jedynym i niezwykle popularnym źródłem kulinarnej wiedzy. ​Co ciekawe,  związany on jest właśnie z zamkiem w Wiśniczu, który będziemy prezentować Państwu w dniach 20–21 maja w ramach Dni Dziedzictwa.​

Podczas majowego zwiedzania zamku w Wiśniczu, prócz odkrywania wątków kuchennych, będą mogli Państwo poznać jego monumentalną i zarazem niezwykle malowniczą architekturę. I choć dziejowa zawierucha nie oszczędzała tego miejsca, detale architektoniczne, portale, sztukateria, malowidła, które zachowały się w wielu zakamarkach, pozwalają dostrzec niezwykłe piękno tego miejsca. I nawet dziś w obecnych muzealnych przestrzeniach, wypełnionych nierzadko dość przypadkowym wyposażeniem, dostrzegą Państwo rozmach dworu Stanisława Lubomirskiego, na którym gotował autor pierwszej polskiej książki kucharskiej. Obiecujemy także, że nie zabraknie tu innych atrakcji, do których możemy niewątpliwie zaliczyć spektakularną wystawę modeli pomników Jana Pawła II, autorstwa Czesława Dźwigaja – artysty pochodzącego z Nowego Wiśnicza, profesora krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.

Szczegóły TUTAJ.

Fot. By Kawior – Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21951775