A najlepszy rosół robią w… Grabiu

Fot. pixabay.com

Panie ze Stowarzyszenia Prężna Gospodyni Grabie Wygrały tegoroczny Festiwal Rosołu w Nowym Wiśniczu. Gratulacje!

Teraz można już oficjalnie mówić, że najlepszy rosół w Polsce robią w Grabiu. Panie z Grabia zdobyły podczas tegorocznego Festiwalu Rosołu Grand Prix za najlepszy rosół ze wszystkich kategorii.

Przepis Pań na najlepszy rosół w kraju nie jest znany. Dlatego poniżej przepis według Magdy Gessler:

Do ugotowania rosołu potrzebne będą:

  • kura rosołowa – 1
  • szponder wołowy – 1/2 kg
  • marchewka – 6
  • pietruszka – 6
  • seler – 1
  • cebula – 2
  • por – 1
  • kapusta włoska – ćwiartka
  • natka pietruszki – pęczek
  • lubczyk – pęczek
  • pieprz ziarnisty – łyżka
  • goździki – 5
  • liście laurowe – 5
  • ziele angielskie – 5 ziaren
  • sól – według uznania

Przygotowanie:

Warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić (można w plastrach na suchej patelni skarmelizować). Mięso pokroić. Warzywa obrać i pokroić. Mięso i warzywa (bez natki i lubczyku świeżego) zalać zimną wodą filtrowaną (musi być smaczna), dodać przyprawy i nie solić. Zostawić na małym ogniu na 3 godziny. Posolić, dodać natkę i lubczyk i „pyrkać” jeszcze pół godziny do godziny. Rosołu nie można gotować, trzeba sprawić, żeby „pyrkał”. Odcedzić po ostudzeniu. Jeżeli ma być chudy: odcedzony rosół mocno schłodzić i zdjąć tłuszcz. Nie cały, bo dużo smaku jest rozpuszczonego właśnie w tłuszczu!

Jeżeli rosół ma być klarowny, do zimnego przecedzonego rosołu dodać 2 białka kurze i powoli podgrzewać mieszając. Przecedzić przez gazę. Warzywa i mięso użyć do farszów,  lub zjeść z sosem musztardowym lub chrzanowym.

Przepis za: www.smakizycia.pl

Fot. dolinaraby.pl